Derfor skal du ikke få kodet et WordPress Tema fra bunden

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Over halvdelen af mine nuværende kunder er fra små virksomheder, der tidligere har købt dyre og dårlige WordPress-løsninger. Så nu skal de have en bedre løsning, og det koster.

Mere tid. Flere penge.

Man skal selvfølgelig have en vis tillid til, at de udviklere man køber af laver et godt stykke arbejde. At de fortæller en om potentielle problemer ved det produkt man er ved at købe.

Men selv om tillid er godt, så er grundig forberedelse faktisk bedre.

Jeg vil i dette indlæg sætte fokus på en af de absolut største fejl, jeg ofte ser begået, når små virksomheder får deres første WordPress:

At de får WordPress-sitet “kodet fra bunden”.

Især det Tema, styrer sitets udseende.

Jeg vil gerne slå fast med det samme, at dette indlæg ikke er en hetz imod folk, som er bedre til at kode end jeg.

Det er heller ikke et religiøst manifest imod at få noget “kodet fra bunden” i alle situationer og til alle tider. Jeg vil tro, at det kan være relevant for større virksomheder, med mere komplekse og unikke forretningsmodeller.

Men der hvor det ofte går galt er når den lille virksomhed – som måske kun er dig – tænker:

“Jeg skal have mit WordPress site kodet fra bunden”.

Lad os se på hvorfor …

Dette SKAL du vide om WordPress

Okay, vi har lige brug for at repetere nogle basale ting om WordPress først. Inden vi går videre …

Men jeg antager at du læser den her artikel, hvis du kun ved lidt, eller slet ingenting, om WordPress. Ellers må du springe videre til næste afsnit …

Først lidt om WordPress’ brugerflade, og hvad den – kort fortalt består af …

SÅDAN ER WORDPRESS OPBYGGET:

… et Kontrolpanel

… et Tema

… en serie Plugins

… måske en Page Builder

*

Kontrolpanelet er stedet hvor du styrer alle grundindstillingerne – f.eks. om dit website skal starte med at vise en blog eller en statisk forside

*

WordPress Temaer er designskabeloner, som styrer WordPress’ udseende – helt overordnet.

Du kan ikke installere og vise noget som helst med WordPress uden at der også er et Tema.

Der er tusindvis af gratis Temaer, som frit kan downloades og som fungerer som en slags reklame, for de udviklere der har lavet dem.

Du kan ofte ændre en smule i disse Temaer, f.eks. vælge mellem flere skrifttyper til overskrifter o.lign. end den håndfuld skriftyper der altid kommer med WordPress.

Hvis du vil have endnu flere funktioner at vælge imellem, som er indbygget i Temaet, kan du købe et Tema fra en af de store markedspladser på nettet.

*

Du kan også ændre i Temaer med små ekstrafunktioner, kaldet Plugins, som også kan downloades gratis.

Det kan især være nyttigt at bruge Plugins til at udbygge funktionaliteten af gratis Temaer, der ofte er ret simple. Omvendt så kan du få lige præcis de ekstra funktioner du vil have, istedet for 100 ekstra som du ikke bruger, og som du risikerer at få, hvis du køber et Tema.

Så hvis du ‘bare’ vil have endnu flere fonte at vælge imellem, så kan du f.eks. downloade en enkelt Plugin som giver dig mulighed for vælge mellem hundreder af skrifttyper, som Easy Google Fonts.

*

Nogle af disse Plugins kaldes Page Builders (som er ret avancerede Plugins), og som kan opdele et website i små blokke, som du selv kan bytte om på. Og du kan også vælge mellem adskillige nye blokke – f.eks. en Slider – som ikke er indbygget i hverken WordPress eller i dit Tema.

Populære Page Builders er Elementor, WP Bakery Page Builder og Beaver Builder, bare for at nævne nogle stykker.

Kort fortalt betyder det, at du får masser af muligheder for selv at påvirke WordPress’ udseende og funktioner uden at kunne kode i PHP, HTML, Java-script eller CSS, som er de fire mest almindelige kode-byggestene i et WordPress website.

Men det tager selvfølgelig tid at lære at bruge ovennævnte redskaber. Der er intet som er gratis.

Men hvis du sætter dig ind i hvordan WordPress fungerer helt overordnet, inden du køber hjælp, kan du allerede her sikre dig imod at begå den fatale begynder-fejl.[vc_row_inner][vc_column_inner]


Fordele ved at få kodet et WordPress website fra bunden

Det er vigtigt at være fair, så lad os starte med at tale om de fordele der sagtens kan være ved at få noget “kodet fra bunden” i WordPress. Der er umiddelbart tre:

1) Et WordPress website “kodet fra bunden” har et fuldstændig unikt udseende

I princippet, ja.

Men der findes som sagt tusinder og atter tusinder af færdige Temaer, som alle kan varieres på millioner af måder med Plugins eller lidt ekstra kode.

Så hvor “unikt” skal det være?

Jeg nævner det, fordi jeg støder på det – især når jeg ser folk avertere efter nogen som kan lave et “helt unikt” site.

Der er muligvis noget ego i det. Men nok nærmere en manglende research i hvor mange valgmuligheder der allerede findes derude. Desværre.

2) Det kan være hurtigere end et almindeligt WordPress-site

Hvis dit WordPress har et Tema, der er skræddersyet i alle dets funktioner, så burde der i princippet ikke være noget overflødigt ved det, som kan sætte load-hastigheden af sitet ned.

Ofte vil sites, der har store Temaer med mange funktioner (som kan være overflødige for dig) – eller Plugins – være relativt langsomme. Men de behøver ikke være det.

Der er nemlig mange andre faktorer som afgøre om et website er “hurtigt” eller “langsomt”. 

Konklusionen er bare, at det sjældent er nødvendigt med en investering af den kaliber som et “kodet fra bunden”-Tema indebærer for at få at “hurtigt” website (hvad det så end er for dig).

3) Det kan indeholde unikke funktioner

… som  du ikke kan få nogle andre steder..

Ja, i princippet. Men det er næppe tilfældet.

For der findes jo som sagt tusinder og atter tusinder af funktioner i Temaer og Plugins allerede, som man kan vælge imellem.

Og langt de fleste, som begynder med en webshop eller et website, der bare skal agere visitkort for deres services har IKKE brug for en “kontaktformular kodet fra bunden”. (Et eksempel – det kunne også være en anden funktion. Eller et andet element ved dit websites udseende.)

Jeg mener: Sidst jeg checkede var der 3.598 forskellige gratis Plugins som enten kunne lave eller udbygge en kontakformular til et WordPress website.

Du skal f… ville være unik, hvis du ikke mener du kan finde noget i den samling, som du kan bruge!

Godt så.

Jeg har prøvet at være fair, men det er virkelig svært for mig at komme på gode argumenter for “kodet fra bunden”-løsninger, især til små virksomheder som har alt, alt for lidt kapital til den slags eventyr.

Det bedste argument for at få “kodet fra bunden” er faktisk at du får en løsning UDEN at det unødvendige crap, der ofte kan være – især i Premium købe-Temaer.

Men er det det værd?

Som regel er svaret nej, i hvert fald hvis du er en lille virksomhed.

Så lad os nu endelig vende os mod …


Ulemper ved at få kodet et WordPress Tema fra bunden

Ikke overraskende, vil jeg mene at ulemperne langt overgår fordelene. Så lad os tage dem en ad gangen:

1) Du bliver afhængig 

Altså, af den ene person (eller evt. det bureau), der ved lige præcis hvordan lige præcist dette Tema er skruet sammen.

Selvfølgelig kan andre udviklere, hvis de er gode nok, forstå og sætte sig ind i Temaets opbygning, hvis der skal rettes fejl, osv. Men det vil alt andet lige blive dyrere og tage mere tid.

2) Ingen andre tester dit Tema

Måske bliver Temaet testet af udvikleren eller lige præcist de bureau du har hyret for at de kan se, at det virker som det skal.

Men hvem tester det ellers, som ikke har været involveret i at skabe det?

Det er der hverken andre udviklere eller andre brugere, som gør.

Dvs. at selv om du hyrer en udvikler med gode anbefalinger, så er der alt andet lige større mulighed for at er sker fejl.

De tusindvis af gratis Temaer og købe-Temaer, som allerede findes er alle testet i hoved og r… af tusindvis af brugere, som har meldt tilbage om fejl, osv.

De mest populære Temaer har også et hav af andre WordPress-specialister bag sig end det hold, som har udviklet dem. F.eks. Divi og Avada.

De to sidstnævnte er nogle af de mest solgte WordPress Premium Temaer, og har store communities online, hvor man kan få gratis hjælp og instruktion af andre som også bruger dem – og som er lidt foran.

Det kan du ikke med et “kodet-fra-bunden-Tema”.

3) Det koster altid mere 

I hvert fald hvis du holder det at ‘kode fra bunden’ op mod hvad det koster at

– få tilpasset et eksisterende Tema

– eller få opbygget et Tema i en Page Builder som Elementor (der nu kan bygge Temaer  uden kode).

Det er en dyr løsning at få kodet et Tema fra bunden – kun til dig!

Og det er yderst sjældent nødvendigt i starten at for en lille virksomhed, med få personer og begrænset kapital bag sig, at investere i en så dyr løsning. Det er i hvert fald risikabelt.

Det gælder også, vil jeg vove at påstå, selv om du modregner den tid, du evt. selv skal bruge for at lære at bruge et købe-Tema til 70 dollars eller en Page Builder.

Hvis det er det du vælger.

Du kan jo også udlicitere den proces, med at bygge WordPress op med eksisterende redskaber – og det gør de fleste da også.

4) Der er større risiko for fejl over tid

For lige at repetere igen-igen:

ET WORDPRESS-SITE ER SAMMENSAT AF:

– WordPress grundindstallationen

(a.k.a. “WordPress Core”),

– et Tema

(den generelle design-skabelon)

– en række Plugins

(ekstra-funktioner)

– og evt. noget skræddersyet kode til enkelte elementer

(ofte “Custom CSS”-kode som groft sagt styrer udseendet af dit site).

Det svarer lidt til en bil, hvor karosseriet er lavet i USA, og instrumentbrættet i Indien.

Motoren kommer fra Tyskland, og de enkelte smådele (som GPS) kommer fra andre steder i verden.

For at de dele skal spille bedst sammen uden fejl, er det vigtigt at de udvikles i miljøer hvor der er mange, der hele tiden bruger og tester.

Der er nemlig næsten hver uge nye opdateringer enten til WordPress Core, Temaer eller Plugins.

Hvis du får “kodet et Tema fra bunden” kan din udvikler så garantere, at han eller hun har helt styr på at det Tema fortløbende vil være kompatibelt med nyere udgaver af WordPress Core eller Plugins?

Har I lavet en aftale om dette?

Har du budgetteret med dette?

Hvis ikke, så er det nok værd at overveje at bruge et Tema som allerede er på markedet. Disse Temaer er generelt udsat for flere tests og opdateringer, end noget du får lavet helt specifikt til dig.

Og derfor er risikoen for fejl, alt andet lige, mindre.

Konklusion

Hvis du selv skal styre WordPress efter at du har fået dit nye website, så er det nok den dårligste løsning at starte med et Tema “kodet fra bunden”.

Efter min bedste erfaring kan en sådan løsning snildt kan koste mellem 20.000 og 50.000 kr., eller mere.

Jeg havde f.eks. en kunde som havde brugt et halvt års tid og 25.000+ kr. på at få kodet et site fra bunden, og som de stadig var utilfredse med.

Jeg mødte en anden, som havde fået kodet et site der solgte plakater til 100.000 kr. (sitet – ikke plakaterne).

Blot nogle eksempler på at prisen for et skræddersyet “kodet-fra-bunden” website ikke blot er hevet ud af den blå luft.

Og det er kun din indledende investering!

Bagefter skal du alligevel bruge tid på lære alt det om at bruge det af WordPress, som er nødvendigt for at styre det selv.!

Hvorfor så ikke bare selv gå igang med det samme?

Find artikel