skip to Main Content

Dette er starten på en ordliste, så du bedre kan manøvre i IT-havet:

BLOG 

En blog er en slags dagbog på nettet, hvor du skriver indlæg der oftest har en dato og som løbende udskiftes på forsiden af din hjemmeside. En blog kan handle om bestemte emner eller hvad som helst. Det kan være en god måde at få trafik på til sin hjemmeside fordi blog-artikler ofte deles af interesserede på sociale medier, hvor lige netop det emne som artiklen handler om er oppe og vende.

Det kan selvfølgelig også findes ved at søge på Google, selv om din blog/hjemmeside om f.eks. Middelalderen skal være ret stor og have gode, relevante søgeord for at blive vist øverst ved en søgning. I alle fald kan man tiltrække nye læsere ved at blogge om noget der interesserer dem, udvikle ideer, eller få hjælp til research fra læsere som kommenterer.

Bagsiden er at blogning tager tid fra skrivning og – ligesom sociale medier – kan man godt blive lidt afhængig af det. Hvis man så pludselig stopper i kortere eller længere tid så har man en blog der ser mere og mere tom ud, og det er heller ikke god reklame. Så hvis du vil have en blog på din hjemmeside, så tænk godt over om du har lyst til at ‘passe den’.

CMS

Et CMS er et såkaldt Content Management System. Det er kort fortalt et program som gør det let for dig at sætte sider op på en hjemmeside, skrive sider, sætte dem i den rigtige rækkefølge og i øvrigt ændre ved designet på din hjemmeside.

F.eks. gentager programmet layoutet på hjemmesiden, så man ikke skal lave det forfra hver gang man skriver en ny side. Du behøver heller ikke kende til den kode som en hjemmeside er bygget op af for at se rigtig ud, den såkaldte htlm-kode. Det gør et CMS for dig. Rigtig mange hjemmesider i dag er lavet i forskellige CMSystemer, fordi de er så lette at bruge.

DOMÆNE-NAVN

Det er din adresse på internettet – f.eks. forfatter.dk eller navn.com

PLUGIN

Et Plugin er en slags udvidelse, eller tilføjelse til din standard opsætning. Det kan være meget individiuelt hvad man har brug for, det kan være et galleri, en fanside, eller noget helt tredje. En af de ting der er rigtig lækkert ved wordpress er at der sidder tusindvis af udviklere over hele verden og bidrager med forskellige plugins (de fleste er gratis), og mange af dem er listet her:https://www.wordpress.org/extend/plugins/

Så hvis du leder efter en udvidelse så prøv lige og søg engang (på engelsk). Det giver os en fantastisk mulighed for at få masser af fede funktioner, uden at man absolut skal kunne noget kode, som html, eller php. (Tak til WordPress Academy for denne forklaring.)

Se den her video, jeg har lavet, der fortæller mere om hvad Plugins er, hvad de kan og hvor du finder dem!

Se også mine anbefalinger af Plugins

WORDPRESS TEMA

En designskabelon til WordPress. Der findes tusinder af dem – både gratis og nogen du kan købe. Læs forklaringen her på hvad forskellen er på WordPress, en webshop og et WordPress Tema.

WEBHOTEL

En computer – en “server” – som din hjemmeside ‘bor’ på, og som er forbundet til internettet hele tiden. Du kan have en selv men de fleste vælger at leje et webhotel hos et firma.

WORDPRESS CMS

Det er bare et CMS program eller system ud af mange mulige. De mest kendte CMSystemer som er gratis og åbne – dvs. som alle kan ændre i og dele – er WordPress, Joomla og Drupal.

*

Back To Top