skip to Main Content

Velkommen til denne guide til at bygge en hjemmeside – lavet i samarbejde med NewPub.dk

Vores håb og mål er, at lave en guide, som forfattere (og andre) kan benytte – gratis og uden anden assistance – til at etablere og bygge en god og solid lille forfatter-hjemmeside.

Du kan nu gå videre til guiden og bare gå igang – eller se introvideoen og læse om grundbegreber indenfor hjemmesider nedenfor.

God fornøjelse!

Karsten Pers
newpub.dk

Ulrik Kristiansen
vita-via.dk

***

LÆS MERE OM HVAD DU BØR VIDE FØR DU LAVER HJEMMESIDE:

FORFATTER WEBSITE – PROS OG CONS

HVAD ER ET DOMÆNE-NAVN?

Det er din adresse på internettet – f.eks. forfatter.dk eller navn.com

HVAD ER ET WEBHOTEL?

En computer – en “server” – som din hjemmeside ‘bor’ på, og som er forbundet til internettet hele tiden. Du kan have en selv men de fleste vælger at leje et webhotel hos et firma.

BLOG OG/ELLER KUN ET WEBSITE?

En blog er en slags dagbog på nettet, hvor du skriver indlæg der oftest har en dato og som løbende udskiftes på forsiden af din hjemmeside. En blog kan handle om bestemte emner eller hvad som helst. Det kan være en god måde at få trafik på til sin hjemmeside fordi blog-artikler ofte deles af interesserede på sociale medier, hvor lige netop det emne som artiklen handler om er oppe og vende.

Det kan selvfølgelig også findes ved at søge på Google, selv om din blog/hjemmeside om f.eks. Middelalderen skal være ret stor og have gode, relevante søgeord for at blive vist øverst ved en søgning. I alle fald kan man tiltrække nye læsere ved at blogge om noget der interesserer dem, udvikle ideer, eller få hjælp til research fra læsere som kommenterer.

Bagsiden er at blogning tager tid fra skrivning og – ligesom sociale medier – kan man godt blive lidt afhængig af det. Hvis man så pludselig stopper i kortere eller længere tid så har man en blog der ser mere og mere tom ud, og det er heller ikke god reklame. Så hvis du vil have en blog på din hjemmeside, så tænk godt over om du har lyst til at ‘passe den’.

HVAD ER ET CMS?

Et CMS er et såkaldt Content Management System. Det er kort fortalt et program som gør det let for dig at sætte sider op på en hjemmeside, skrive sider, sætte dem i den rigtige rækkefølge og i øvrigt ændre ved designet på din hjemmeside.

F.eks. gentager programmet layoutet på hjemmesiden, så man ikke skal lave det forfra hver gang man skriver en ny side. Du behøver heller ikke kende til den kode som en hjemmeside er bygget op af for at se rigtig ud, den såkaldte htlm-kode. Det gør et CMS for dig. Rigtig mange hjemmesider i dag er lavet i forskellige CMSystemer, fordi de er så lette at bruge.

HVAD ER ET WORDPRESS CMS?

Det er bare et CMS program eller system ud af mange mulige. De mest kendte CMSystemer som er gratis og åbne – dvs. som alle kan ændre i og dele – er WordPress, Joomla og Drupal.

HVORFOR BRUGE WORDPRESS TIL SIT WEBSITE?

Du bør bruge WordPress af tre grunde

1) fordi det er let, men samtidig professionelt
2) fordi det er gratis og du kan flytte det rundt som du vil og selv styre det.
3) og fordi du ikke har tid, råd eller lyst til at lade andre køre dit website.

Det kan være fristende at lade andre opsætte og køre sit site for nogle tusinde kr. om året, men  hvis du køber et website hos et firma som selv har lavet sit CMS, så bliver det ofte dyrt og besværligt at skifte til et andet webhotel eller et andet webbureau senere, netop fordi de har lavet noget helt unikt, som kun de kan servicere.

De fleste firmaer kan dog også tilbyde hjælp med WordPress, og det er netop derfor systemet er så godt. Du kan selv om du vil betale nogen for at hjælpe dig eller gøre det selv, og altid skifte mellem de to muligheder, alt efter tid/lyst/budget. Hvis du køber et CMS hos “uniktfirma.dk” som er “så let at bruge”, så er du bundet til dem og til de styrker og svagheder der er i deres CMS. Og hvis de går konkurs …

Både Joomla og Drupal er efter hvad vi ved mere avancerede CMS med flere design-muligheder, selv om nogen både kan og vil diskutere dette – og i øvrigt sige at det er en smagssag hvorvidt man kan lide det ene eller det andet CMS. Men i WordPress får du op til 2000 forskellige gratis designs og kan altid lære enten selv at skræddersy dine designs eller få nogen til at gøre det for dig, så du behøver ikke at være bange for at dit site kommer til at se kedeligt ud med WordPress.

Faktisk er WordPress, efter vores ydmyge mening, den bedste kombination af et hjemmeside-program/CMS som du har mest kontrol med, som er let at bruge og som har flest udvidelses-muligheder.

EKSEMPLER PÅ FLOTTE FORFATTER WEBSITES DER BRUGER WORDPRESS

http://www.eljamesauthor.com/

http://www.danbrown.com/

http://www.jgrisham.com/

http://jonesbo.com/

http://www.georgerrmartin.com/

Ja, sådan kan det altså komme til at se ud med WordPress, selv om du nok vil vælge at starte med at lave et simplere site, hvis det er helt nyt for dig at arbejde i WordPress. Men som du kan se er der masser af muligheder for at gøre det meget, meget flot og unikt hen ad vejen.

 

GÅ TIL DEL B: LAV DIN FØRSTE HJEMMESIDE

 

Back To Top