skip to Main Content

Hvorfor bruge WordPress til din hjemmeside

– Fordi det skal være ligeså let at lave en flot hjemmeside som at skrive et almindeligt dokument

Nu vil jeg fortælle dig hvorfor du med fordel kan bruge bruge hjemmeside-programmet WordPress til let, hurtigt og professionelt at

1) Lave dit eget website
2) Styre det
3) Vedligeholde det
4) Og udvikle det – til kun fantasien sætter grænser

WordPress er gratis – og er samtidig et af de mest brugervenlige og alsidige programmer, som du kan bruge til at lave din egen hjemmeside, og evt. din egen webshop.

Jeg har brugt WordPress siden 2009 og vil vove at påstå at hvis du kan bruge et tekstbehandlingsprogram som f.eks. Word, så kan du også lære WordPress.

Hvis du kan bruge et Word-program kan du også bruge WordPress

Hvis du kan bruge et Word-program kan du også bruge WordPress

Hvad er så WordPress?

WordPress er et såkaldt open source program til at lave hjemmesider – dvs. et program som alle må bruge og redigere i.

WordPress var oprindeligt kun en platform til at blogge, dvs. til at skrive en slags dagbog på nettet. Men idag er det et ‘voksent’ Content Management-System med mulighed for talrige udbygninger, både gratis og betalte.

Hvad er så et Content Management System (CMS)? Det er sådan set bare en ‘fin’ måde at sige på, at du har et program, som laver en masse design-arbejde for dig, så du ikke skal lære programmeringssprog.

Samtidig har CMS-programmer en indbygget struktur, som gør det muligt at samle og organisere de sider du laver.

Men kort fortalt: Hvis du f.eks. skal lave en webside med tekst og billeder i et CMS-program, så skriver du siden, ligesom i et Word-program, og klikker på en knap, og så er siden udgivet!

Kan jeg få lov at prøve Wordpress?

Ja, du kan oprette en gratis WordPress blog (eller et website der kører på WordPress, om du vil). Dette gør du på www.wordpress.com. Så kan du hurtigt få en fornemmelse for hvordan det virker.

OBS! Hvis du har en gratis blog/et gratis site på wordpress.com, er du nødt til at have “wordpress.com” i dit domæne-navn. F.eks. ulrik.kristiansen.wordpress.com. Du ejer med andre ord ikke dette domænenavn, men kan evt. købe det.

Du skal også være ops på, at du har en konto hos WordPress som i princippet kan blive lukket af WordPress-firmaet – ligesom din Facebook-konto kan blive det under uheldige omstændigheder.

Desuden er der en del begrænsninger på, hvor meget man kan skræddersy og udbygge sit gratis site. Men det kan altså lade sig gøre, og er et godt sted at prøve tingene af! Så jeg vil anbefale at du prøver den gratis udgave, inden du prøver at få et Wordpress-site på et webhotel, som du selv betaler for.

Hvordan får jeg WordPress ind på et webhotel?

Et webhotel er basalt set bare en stor computer, som et firma ejer og som du lejer. Her ligger din hjemmeside og er tilgængelig på nettet nat og dag.

Du kan leje et webhotel hos f.eks. One.com, Surftown eller Uno-Euro – og så er selve programmet WordPress som sagt også gratis og frit tilgængeligt for alle. Du kan dermed lægge det ind på dit webhotel og selv styre det, og have dit helt eget domæne-navn tilknyttet  – f.eks. ditnavn.dk

WordPress kan downloades rigtig mange steder, f.eks. her, og lægges ind på dit webhotel med en procedure som er lidt tricky, indtil man har lært den.

Alle tre webhoteller tilbyder dog også en ‘1 click-installation’, som hos One.com og Uno-Euro er optimeret, så du bagefter ikke har nogle begrænsninger.

(Hos Surftown er der dog den begrænsning at de f.eks. kun tillader omkring 30 designs, sidst jeg tjekkede, og man må heller ikke bruge de små ekstra-funktionaliteter – de såkaldte plugins – som ligger frit tilgængeligt på nettet, og som er et af WordPress’ store aktiver.)

Jeg vil skrive mere om dette emne senere, men som udgangspunkt kan du selv vælge om du vil bruge 1-click (med eventuelle begrænsninger) eller selv lære at installere WordPress og få – næsten – ubegrænsede muligheder.

Jeg har selv One.com og har været meget tilfreds med deres service, men har ikke nogle jeg ellers vil anbefale som webhotel (eller får penge for at anbefale :-).

Hos de fleste webhoteller kan du i øvrigt købe både domænenavn – f.eks. dinbutik.dk – og webhotel i en samlet pakke. Jeg har fundet en liste over webhoteller her, som sammenligner.

Hvis du er i tvivl om hvad du skal kigge efter, så send mig en mail – vvadr– så lad mig prøve at hjælpe så godt jeg kan.

Hvad er alternativerne til WordPress?

Der er i hvert fald Joomla og Drupal, som er to andre meget anvendte og gratis/open source/CMS-systemer. Men jeg ved ikke nok om dem til at vejlede i detaljer her. Du skal bare vide at de er derude, hvis du selv vil researche mere!

Kort kan jeg dog sige følgende om disse programmer:

Drupal anses som mere kompliceret end Joomla

–  der igen anses som mere kompliceret end WordPress.

(Se denne let overskuelige sammenligning.)

Mere kompleksitet giver selvfølgelig, alt andet lige, flere design-muligheder – på den positive side af balancen – selv om jeg ikke skal kunne sige i detaljer præcis hvilke design-muligheder det drejer sig om!

Men kan jeg så få et website præcis ligesom jeg vil have det med WordPress?

Det kan du med 99 procent sikkerhed!

– også selv om de andre systemer måske har x antal flere funktioner.

Ja, det handler selvfølgelig om hvor mange muligheder man har for at skræddersy designet, og der er så vidt jeg ved flere med Joomla og Drupal.

Men WordPress er altså godt med:

– WordPress har således ca. 2.000 forskellige gratis design-skabeloner og omkring 27.000 forskellige gratis ekstra funktionaliteter (de “plugins” jeg tidligere omtalte) – og som man alle kan downloade fra nettet.

Der findes tusinder af forskellige – gratis – designs til WordPress

– Derudover kan man selvfølgelig købe skræddersyede designs (og plugins) med mere ‘lir’ hos forskellige designere. Men det kan være både dyrt og tidskrævende, og jeg vil igen understrege at hvis du bare skal have et site, der viser dit firma og brand, og evt. en webshop, og som skal se professionelt ud efter tidens standarder … jamen, så ER alle mulighederne der allerede.

Du behøver med andre ord ikke andet, end det du kan få gratis.

Men hvad nu hvis jeg vil have noget MEGET specielt?

Der er altid muligheden for – hvis man virkelig gerne vil have noget meget specifikt i sit design (en dansende lilla lama, som går frem og tilbage over siden?) – at gå ind i den såkaldte PHP-kode som styrer WordPress-softwaren og ændre denne linje for linje.

Så kan man selv flytte rundt på selv de mindste elementer i designet som det passer en. Det har jeg en vis erfaring med, selv om jeg ikke er ekspert! Det kan du således også købe dig fra, hvis du er villig til det, og ikke kan udvære din dansende lama 🙂

Men hvis WordPress er så enkelt, er det så ikke … dårligt?

Døm selv: Her er en liste over 40 store virksomheder/websites der bruger WordPress.

Selvfølgelig har mange af ovenstående betalt sig til noget skræddersyet, men det grundlæggende software er det samme.

Så WordPress er altså IKKE et ‘system for amatører’, selv om det er let (lettest?) at lære at bruge – hvis man bare skal have de mest udbredte funktionaliteter og designs til det.

Det bliver således brugt af ca. 75 mill. websites i verden, hvilket forhåbentlig taler for sig selv!

Lidt om min historie med WordPress

Jeg startede oprindeligt med at lave websites i dertil indrettede programmer som kunne hjælpe mig med at designe alt på websiden fra bunden- såsom Dreamweaver.

De gratis Content Management Systemer, såsom WordPress, fik dog efterhånden så mange funktioner, og var i forvejen så lette at bruge, at det var et naturligt valg at skifte til dem.  Jeg har derfor arbejdet i WordPress siden 2009.

Du kan se en lille video om forskellen på WordPress og et klassisk hjemmeside-opbygnings-program, som Dreamweaver, her. Forskellen er groft sagt som forskellen på at bygge et hus af (mange) færdige elementer (WordPress) og så bygge et hus præcist som du vil have det fra bunden (Dreamweaver).

Men i begge tilfælde hjælper programmerne dig, så du IKKE skal ud og lære programmeringssprog for at bygge noget op. Hvis du f.eks. vil gøre noget tekst rødt, så er der en knap som gør teksten rød, ligesom i Word. Du skal således ikke skrive det man kalder html-koden for rød – som i dette tilfælde er <p style=”color:red”>!

Med et Content Management System som WordPress skriver du – groft sagt – bare hvad du vil, ligesom i et Word-program. Så indsætter du nogle billeder, trækker rundt på nogle design-elementer (som lego-klodser) og – vupti – så har du et website.

Programmet – WordPress -finder selv ud af hvilken slags html-kode der skal dannes for at dit site kan læses i en browser som f.eks. Internet Explorer (eller Edge som det hedder nu), Firefox, Safari eller Chrome.

Her er nogle af de sites, jeg har lavet/været med til at lave med WordPress:

better-moments.com (en site for rejsefotografer)
tricecopenhagen.com (salg af designerpuder)
astrea.dk (om mine historiske foredrag)
rejse-historier.dk (om min kærestes foredrag)
verdensbedstegaver.dk (webshop med fair trade gaver)

OK, hvad kan jeg gøre NU for selv at komme igang med Wordpress?

Start

Du kan først gå til min oversigt over de bedste WordPress-guides  og starte fra en ende af med at læse og se videoer. De 5 første links er de vigtigste.

Hvis du hurtigt vil igang, så foreslår jeg at oprette en gratis konto hos wordpress.com og simpelthen prøve dig frem. Det tager få minutter, og giver dig et meget bedre ‘feel’ for det end noget andet. Og du vil blive overrasket over hvor let det er, når først du er igang! 🙂

Hvor lang tid tager det så at lære, sådan rigtigt?

Hvis du arbejder for sagen en aften hver dag i en uge, istedet for f.eks. at se TV, så vil jeg vove at påstå – baseret på den erfaring jeg har haft med dem, jeg har hjulpet, at du kan blive helt selvkørende med WordPress.

En aften. En uge. Max.

Det er selvfølgelig individuelt, men alligevel. Al min erfaring, med forskellige aldersgrupper siger, at dette er max. tid. Nogle finder ud af det langt hurtigere!

Jeg håber du finder guiden brugbar – og hvis du har forslag eller kommentarer, så mail mig endelig:

vvadr

Ulrik Kristiansen

 

Back To Top