skip to Main Content

Den store guide til Woocommerce webshop (2) – WORDPRESS

Du har nu besluttet dig for hvilken host du skal have til din webshop, og du ved at du godt vil have en Woocommerce webshop.

Ellers genlæs første del: Den store Woocommerce webshop guide (1) – HOSTING

Godt så. Tillykke med din beslutning. Jeg holder meget af Woocommerce og kan kun anbefale den webshop, som jo er gratis software lige til at bruge. (Læs et signalement af Woocommerce her.)

Men … hvor fortrolig er du med WordPress, som Woocommerce jo bygger ovenpå?

Hvis du kun har prøvet lidt WordPress, eller måske aldrig, er det en god ide at løbe igennem følgende tjekliste og få læst op/afprøvet. Og hvordan så det?

Ja, du installerer simpelthen bare et WordPress-site på din host og går igang med at øve dig.

Installer WordPress

Hvis din host har en god One-Click WordPress installation med adgang til alle WordPress-funktioner, som f.eks. UnoEuro og One.com har det, så er det bare om at komme i gang – med, ja, et klik. Du kan altid slette dit site senere, hvis ikke du gider have det, eller vil starte forfra. (Se et eksempel på One Click-installation hos One.com her.)

Hvis du er frisk så kan du også prøve en manuel installation af WordPress, men ellers … don’t.

Så er du så langt – du har nu WordPress oppe og køre. Og er klar til at øve dig – hvis ikke du allerede har et site/erfaring med WordPress, som sagt.

Hvis du ikke ønsker at din WordPress-‘legeplads’ bliver set af omverdenen, så installer et Plugin som WP Maintenance, der sætter en ‘pauseskærm’ op for alle besøgende, der evt. måtte støde på dit site.

Men man kan sige at så længe ingen kender din URL (din adresse på Internettet – f.eks. mitwebsted.dk – som også er dit domænenavn), så behøver du faktisk ikke have nogen pauseskærm. Chancen for at nogen kommer forbi, og at det i øvrigt skulle give et dårligt indtryk af hvem du er at de ser dit første ‘prøve-site’, er meget teoretisk – hvis altså ingen kender din adresse på forhånd.

(Nyttig link: Ordlisten)

Jeg har udvalgt de vigtigste funktioner i WordPress, som jeg mener man skal have styr på, for at kunne køre en mindre Woocommerce webshop med op til nogle få hundrede produkter i alt, og næppe mere end 1-5 salg om dagen.

Men før vi kommer til tjeklisten vil jeg live nævne …

Mine anbefalede guider til WordPress

Hvis du er helt grøn med WordPress kan du med fordel løbe min guide med 20 videoer igennem, og få lavet et lille site uden det store lir. Men så er du igang!

Du kan også se flere af mine videoer på YouTube  for at tjekke op på eventuelle områder i WordPress, du er i tvivl om. Eller min blog med spørgsmål og svar om WordPress, hvor du kan klikke på kategorier og tags under de enkelte indlæg, for at læse mere om samme emner.

For overblikkets skyld anbefaler jeg dog at du kigger på WordPress Q&A-siden først, for at se om der er videoer og/eller guider om de emner, du er interesseret i at brushe up på. Det er hurtigst

Da jeg kun laver videoer og guider ad hoc, så har Vita Via ikke en systematisk liste på dansk over alt hvad du får brug for at vide om WordPress. Nogle videoer er også out of date, fordi WordPress hele tiden ændrer sig, eller også er de bare ikke så gode, fordi de er nogle af de første jeg har lavet. Eller fordi du ikke kan lide min jyske accent 😉

Heldigvis er der hjælp at hente andre steder:

NemProgrammering.dk – jeg har i årevis anbefalet deres WordPress-video-kursus, som er rigtig solidt, overskueligt og i fuldstændig kronologisk orden. Tag en aften med et glas rødvin og tjek videoerne, enten i rækkefølge eller dem du har brug for.

WPBeginner – nok det bedste engelske site jeg har set for, ja, WordPress-begyndere. Tjek især deres tutorials i sidebaren (“I need help with … “)

Du kan også:

Få hjælp i det danske WordPress forum

eller i WordPress DK-gruppen på Facebook 

Endelig er der selvfølgelig WordPress’ egen fuldstændige dokumentation over alt ved WordPress, men jeg nævner den bare her for fuldstændighedens skyld. Hvis du er på det niveau, som du bør være for at få noget ud af denne her guide, så skal du holde dig til Vita Via, Nemprogrammering eller WP-Beginner.

Nu kender du så nogle overordnede hjælpe-muligheder for WordPress, så her kommer tjeklisten!

Har du styr på …

Hvordan du starter op med WordPress

Dvs. …

Hvordan du logger ind? Ellers en hurtig repetition:

– gå til ditwebsted.dk/wp-admin eller ditwebsted.dk/wp-login.php
– og log ind med det kodeord og brugernavn du fik ved oprettelsen af WordPress

Sådan.

Og hvad med hvordan du laver ny titel og undertitel til dit site? – noget af det første du skal gøre!

Og hvad der er hvad i Kontrolpanelet i WordPress? – det er faktisk mest Indlæg, Sider, Medier, Udseende og Indstillinger du skal bekymre dig om. Men giv dig tid til at kigge på det hele og prøve af.

Og endelig: Hvordan du sletter prøve-Sider osv. der følger med WordPress?

WordPress-grundfunktioner

Lave en ny Side – med indhold (tekst og billeder)

Lave  nyt blog-Indlæg – også med indhold

Lav links.

Lav ny header  

Lav en fast forside 

At lave Menuer og sætte Sider (og andet) ind i dem.

Hvordan man bruger Header og Menuer kan variere hvis du køber et Tema eller får fat på et meget avanceret gratis-Tema.

At designe WordPress – og bruge WordPress Temaer

Temaer er WordPress’ designskabeloner – et grunddesign, et sæt tøj om du vil, som man trækker ned over WordPress, og som man kan variere i større eller mindre grad.

Jeg anbefaler altid at du installerer og prøver nogle forskellige gratis Temaer – der findes tusindvis af dem – INDEN du køber et Tema. Købe-Temaer er både vidunderlige og frustrerende på samme tid, fordi der er så mange ekstra-funktioner i dem. Du vil ikke få noget ud af dit købe-Tema, hvis du ikke ved hvordan man bruger et gratis Tema. Så gør det først – altid!

Vælg et Tema (design) til dit WordPress-site

Hvad er forskellen på WordPress, en webshop og et Tema?

Hvordan du finder et Tema som passer til dig

Hvordan gør jeg mit Tema pænere?

Husk at de fleste WordPress-Temaer der er lavet siden 2013-14 stykker ER responsive. Dvs. at de tilpasser sig den skærm du bruger automatisk – mobil, tablet eller desktop. Men du skal selvfølgelig alligevel tjekke at et Tema, du har fundet, rent faktisk gør dette – og at du synes det ser pænt nok ud.

Widgets i WordPress

Widgets er nogle små ‘kasser’ med forskellige funktioner som vi kan anbringe i forskellige områder i WordPress. Gør dig selv den tjeneste at blive fortrolig med Widgets inden du går i krig med webshop.

De mest anvendte Widgets i en webshop vil f.eks. være Widgets hvor man kan se de seneste produkter man har surfet, eller en gruppe produktkategorier. Men du bør være familiær med de standard-Widgets der følger med WordPress, inden du begynder at lege med dem der følger, når du installerer din Woocommerce webshop

Nyttigt link fra WPBeginner.com: How to Add and USe Widgets

Plugins i WordPress

Vi har nævnt dem nogle gange – Plugins – de små ’stik-kontakter’ med ekstra-funktioner der kan ’sættes i’ WordPress, og som man kan downloade i tusindvis af fra nettet. Man kan måske se Plugins som en slags Apps, hvis WordPress var en mobil-telefon.

Ofte anvendt er Plugins til:

  • spam-kontrol-funktioner
  • kontaktformularer
  • tjek om dine links er i stykker – f.eks. Plugin’et Broken Link Checker
  • backup-Plugins
  • sikkerheds-Plugins – f.eks. virusscan og Firewall
  • layout-forbedringer

Du skal have grundlæggende forståelse af hvad WordPress Plugins er, inden du give dig i kast med Woocommerce webshop (som selv er en Plugin – bare en meget stor og avanceret en af slagsen.)

Forskellen på en Plugin og et Tema er at et Tema indeholder funktioner der vedrører hele sitet og i høj grad påvirker sitets udseende. En Plugin vil ofte – men ikke altid – vedrøre en begrænset funktion, f.eks. en ny slags kontaktformular du installerer. Dens udseende vil så blive bestemt af det Tema, du bruger.

Men læs mere her – og prøv så mange Plugins som du orker, inden du går videre med din webshop:

Plugins – hvad er det? Hvordan bruges det?

Hvordan opdaterer man Plugins?

Plugins jeg mener man bør have.

Hvis du køber et Tema, f.eks. fra Themeforest.net, vil der ofte være indbygget funktioner til at ændre i layoutet, sætte kontaktformularer op og andet godt, som du ellers ville være nødt til at downloade fra nettet. Derfor kan det sagtens betale sig at købe et Tema, men igen anbefaler jeg stærkt at du bliver fortrolig med Widgets, Plugins og grundlæggende funktioner i et WordPress-Tema først.

Ellers bliver du bare forvirret på et højere plan, hvis du starter hårdt ud med at købe et Tema der har 1000 funktioner og ikke har lært de 100 der er i en grundlæggende WordPress-installation først!

Sikkerhed på Wordpress

Jeg er snart ved at få fniller af alle de kloge hoveder der mener at WordPress er mere usikkert end andre website-systemer. Ja, du kan sikkert sagtens bevise at WordPress statistisk bliver hacket flere gange end f.eks. Drupal. Det kan måske skyldes at WordPress kører på millioner af flere websites end Drupal?

Nå, men jeg skal jo ikke gå ud af en tangent, blot slå én ting fast: Hvis du bruger det rigtigt er WordPress ganske sikkert imod hackning, spam og andet godt. Omvendt, så er intet sikkert her i verden. Store virksomheder og endda hele landes cybersystemer bliver med mellemrum hacket. Så du kan aldrig få garantier.

Men grundlæggende skal du – som med din mail og computer – vogte dit password som en høg. Du må gerne have flere ’steps’ i log-ind proceduren, f.eks. at den skal bekræftes fra din telefon også, hvis der logges ind fra en fremmed computer.

Og du skal altid – ALTID – holde din WordPress opdateret.

Og så skal du installere noget grundlæggende sikkerhedsprogram, virusscanning og firewall. Præcis som på din egen computer. Sjovt nok …

Nåja, og så hjælper det også at vælge en host der har et godt rygte for sikkerhed, så der er et ekstra lag beskyttelse uden om dit WordPress-site, f.eks. i form af virusscannere o.lign. som kører på serverne uden om din WordPress. For du troede da vel ikke at WordPress i sig selv var hullet som en si for hackere, men at hvis du installerede en konkurrent på en server med dårligt eller uddateret styresystem, SÅ skulle alting nok gå godt? Nej, vel 🙂

Det her er et kapitel for sig, så jeg vil ikke sige så meget mere om det – men henvise til min video om et af mine yndlings-Plugins til WordPress, hvad sikkerhed angår: All in One WP Security .

Det er et super-avanceret Plugin, men jeg gennemgår her 4+1 funktioner i det som vil gøre meget for at sikre dit WordPress-site (hvis ellers alt er opdateret og du har et godt kodeord).


Det var alt for nu. I næste afsnit skal vi se på mere om de Temaer du kan købe der passer godt til en Woocommerce webshop – og hvad du skal gøre for at bevare overblikket og gøre en god investering. Og derefter kommer vi endelig til … din webshop 🙂

Kommentarer og rettelser modtages gerne her.

Back To Top